Yhdistyksen säännöt

1§ Nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Suomi-Korean Tasavalta Yhdistys ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki.

2§ Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää Suomen ja Korean Tasavallan ja niiden kansalaisten välisiä hyviä ja ystävällisiä suhteita edistämällä molemminpuolista ystävyystoimintaa, kulttuurivaihtoa ja kulttuuri- ja talouselämän sekä maiden valtio- ja yhteiskuntajärjestyksen tuntemusta.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi voittoa tavoittelematta järjestää kokous- ja esitelmätilaisuuksia, ajanvietetoimintaa ja matkoja jäsenilleen, harjoittaa stipendi- ja harjoittelijavaihtoa ja julkaisutoimintaa, omistaa toimintaansa varten tarpeellista omaisuutta ja ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja.
Toimintaansa varten yhdistys hakee tarvittaessa luvan.
Yhdistyksen tarkoituksena ei ole vaikuttaa valtiollisiin asioihin.

3§ Jäsenet

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä yksityinen henkilö. Yhdistyksen jäsenistä enintään yksi kolmasosa (1/3) voi olla muita kuin Suomen kansalaisia.
Yhdistyksen tukijäseneksi voi liittyä rekisteröity yhteisö, säätiö tai yksityishenkilö. Yhdistyksen kokouksissa tukijäsenellä on puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.
Yhdistyksen varsinainen jäsen ja tukijäsen maksavat yhdistyksen syyskokouksen määräämän vuotuisen jäsenmaksun ja liittymismaksun.
Yhdistyksen hallitus hyväksyy varsinaiset jäsenet ja tukijäsenet.
Yhdistyksen kokous voi hallituksen ehdotuksesta kutsua ansiokkaasti toimineen jäsenen kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsen ovat vapaat jäsenmaksusta.
Yhdistyksen jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla eroamisesta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi tai ilmoittamalla siitä kirjallisesti tai sähköpostilla hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Eroaminen tulee voimaan, kun siitä on tehty merkintä yhdistyksen kokouksen tai eroamisilmoitusta seuraavan hallituksen kokouksen pöytäkirjaan.
Yhdistyksen hallituksella on oikeus erottaa jäsen yhdistyslaissa mainituilla perusteilla.
Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.

4§ Hallitus

Yhdistyksen toimintaa johtaa hallitus, johon kuuluu kahdeksi (2) vuodeksi valittu puheenjohtaja ja lisäksi vähintään kuusi (6) ja enintään kymmenen (10) jäsentä, jotka valitaan kahdeksi (2) vuodeksi. Hallituksen jäsenistä on puolet vuosittain erovuorossa. Puheenjohtajan ja hallituksen jäsenen tulee olla yhdistyksen jäsen. Puheenjohtajalla ja vähintään puolella hallituksen jäsenistä tulee olla kotipaikka Suomessa.
Yhdistyksen syyskokouksen valitseman puheenjohtajan ja hallituksen jäsenen toimikausi alkaa seuraavan kalenterivuoden alusta lukien.
Hallitus valitsee keskuudestaan kaksi (2) varapuheenjohtajaa. Hallitus ottaa sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Hallitus voi nimetä avukseen toimikuntia.
Hallituksen kokouksista laaditaan pöytäkirja.
Hallitus on päätösvaltainen, kun saapuvilla on vähintään neljä (4) sen jäsentä, puheenjohtaja tai jompikumpi varapuheenjohtaja mukaan luettuna. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella enemmistöllä. äänten mennessä tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisee, vaaleissa kuitenkin arpa.

5§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja tai jompikumpi varapuheenjohtaja tai henkilö, jonka hallitus erikseen määrää nimenkirjoittamiseen, kukin yksin.

6§ Tilit

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajalle viimeistään tammikuussa. Tilintarkastajan tulee palauttaa asiakirjat ja antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään helmikuussa.

7§ Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallitus kutsuu koolle yhdistyksen kokoukset.
Kokouskutsu on lähetettävä viimeistään kahdeksan (8) päivää ennen kokousta kirjallisena tai sähköpostilla kullekin yhdistyksen jäsenelle. Kutsu toimitetaan jäsenen hallitukselle ilmoittamalla posti- tai sähköpostiosoitteella.

8§ Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen kevätkokous pidetään hallituksen määräämänä päivänä ennen maaliskuun loppua ja yhdistyksen syyskokous syys-marraskuun aikana.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä vaatii kirjallisesti hallitukselta ilmoittamansa asian käsittelyä varten. Kokous on pidettävä kuudenkymmenen (60) päivän kuluessa vaatimuksen esittämisestä.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni. Päätökset tehdään yksinkertaisella enemmistöllä, ellei näissä säännöissä toisin määrätä. äänten mennessä tasan vaali ratkaistaan arvalla, mutta muissa asioissa päätökseksi tulee kokouksen puheenjohtajan kannattama mielipide.
Saapuvilla olevan jäsenen vaatimuksesta vaali on toimitettava suljetulla lippuäänestyksellä.

9§ Kevät- ja syyskokous

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. esitetään edellisen tilikauden tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajan lausunto
5. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille tai niistä toimenpiteistä, joihin yhdistyksen hallinto ja tilintarkastajan lausunto mahdollisesti antavat aihetta
6. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
7. kokouksen päättäminen.

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Kokouksen avaus
2. valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. päätetään jäsenmaksun, tukijäsenmaksun ja liittymismaksun suuruus
5. vahvistetaan talousarvio ja toimintasuunnitelma
6. valitaan hallituksen puheenjohtaja joka toinen vuosi
7. päätetään hallituksen jäsenten lukumäärä
8. valitaan hallituksen muut jäsenet erovuoroisten tilalle
9. valitaan tilintarkastaja ja hänelle varamies
10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
11. kokouksen päättäminen.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian kevätkokouksen tai syyskokouksen käsiteltäväksi, hänen on ilmoitettava siitä kirjallisesti tai sähköpostilla hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

10§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa yhdistyksen varat käytetään purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen.
Muutoin yhdistyksen toiminnassa noudatetaan voimassa olevaa yhdistyslakia.