Etelä-Korea

Etelä-Koreasta on tullut huipputrendikäs "Hallyun" (Han Ryu) eli Korean aallon myötä maailmanlaajuisesti. Maa on onnistuneesti brändännyt tavarakaupan ohella populäärikulttuurinsa, jonka harrastajia löytyy paljon Suomesta; niin K-popin, ruoan, kauneudenhoidon kuin draamasarjojen ja elokuvien saralla. Etelä-Korealla on tuhansia vuosia pitkä korkeakulttuuri omine dynastioineen, ominaispiirteineen ja innovaatioineen.

Etelä-Korea eli Korean tasavalta on kooltaan vain noin kolmannes Suomen pinta-alasta, ja maa on hyvin vuoristoinen. Koreassa on yli 50 miljoonaa asukasta, joista yli puolet asuu pääkaupunki Soulin metropolialueella. Maan talous perustuu pitkälti elektroniikka- ja autoteollisuuteen, kemian- ja terästeollisuuteen sekä laivanrakennukseen. Luonnonvarojen ja elintarvikkeiden suhteen maa on paljolti tuonnin varassa. Etelä-Korean tuonti Suomeen on pääasiassa tavarakauppaa eli hyödykkeitä kuten autoja, kodinkoneita ja elektroniikkaa.

Historiallisesti Suomea ja Koreaa yhdistää pienen maan monimutkaiset suhteet suuriin naapurimaihin. Yhteistä on muun muassa rakkaus luontoon ja yhteisöllinen saunakulttuuri. Vastaavasti Suomi myös kiinnostaa korealaisia kovasti - Xylitolin ja Muumien lisäksi talvi, revontulet, suomalainen design ja maamme 1. sija YK:n onnellisuusraportissa herättävät maassa huomiota.

Etelä- Korean historiaa

Korean niemimaalla oli jo yli 2000 vuotta sitten kukoistava korkeakulttuuri ja vuosisatojen kuluessa hallitsevat eri dynastiat eli kuningaskunnat ovat hallinneet maata. Koreaan tekivät valloitusretkiä kiinalaiset, japanilaiset, mongolialaiset ja mantšurialaiset valtakunnat. Maan viimeisin ja pitkäikäisin kuningaskunta oli Joseon- dynastia (1392–1910). Kuninkaallinen valtakausi loppui Japanin otettua maan hallintaansa, kun se voitti Kiinan kanssa käydyn sodan Korean herruudesta. Japanin kolonialismi kesti aina toisen maailmansodan loppumiseen asti, jolloin maa luopui Koreasta antautuessaan liittoutuneiden joukoille. Vuonna 1948 perustettiin Etelä-Korean tasavalta ja sosialistinen Pohjois-Korean demokraattinen kansantasavalta, kun maan pohjoisosan ja eteläisen osan välille vedettiin amerikkalaisupseerien toimesta raja ja maa jaettiin kahteen miehitysvyöhykkeeseen. Rajan veto johti korealaisten kansainvaelluksiin, maan sisäisiin taisteluihin ja lopulta Korean sotaan. Etelä-Korea ja Pohjois-Korea solmivat aselevon vuonna 1953, mutta virallista rauhaa ei ole vieläkään solmittu.

Itsenäistymisen jälkeen Etelä-Korean yhteiskunnan kehittyminen demokraattiseksi valtioksi oli alkuun kivistä. Maa oli köyhä ja perustui hierarkkiseen luokkayhteiskuntajärjestelmään, jossa korruptoituneen hallinnon purku oli haastavaa. Teollistuminen lähti nousuun ja kuluneiden vuosikymmenten aikana maan talouskasvu on ollut huima. Etelä-Korea on noussut kehitysmaasta yhdeksi maailman johtavista talouksista.

Matkailu

Etelä-Koreassa on neljä toisistaan selvästi erottuvaa vuodenaikaa, joista suomalaisille matkailun kannalta parhaita ajankohtia ovat kevät ja syksy. Tällöin lämpötilat ovat maltillisia. Kevätkaudella maalis-toukokuussa kukkivat monet puut, ja syys-marraskuussa pitkä ruskakausi antaa matkaajalle lisäelämyksiä. Maan pohjoisosassa sataa talvisin lunta ja lämpötila voi laskea jopa -15 °C-asteeseen. Kesällä koko maassa on kuuma sadekausi taifuuneineen.

  Lue lisää: Matkailu

Korealainen keittiö

Korealaiseen makumaailmaan pääsee käsiksi, kun kaapista löytyy korealaista soijakastiketta (ganjang), seesamiöljyä (chamkireum), punapippuritahnaa (gochujang), soijapaputahnaa (daenjang), korealaista riisiä (ssal), nuudeleita (kuksu) ja kimchiä, eli fermentoitua mausteista kiinankaalia. Tunnetuimmat ruokalajit ovat Korean barbeque, bibimbap, kimbab, japchae, kimchijjigae ja bulgogi.

Lue lisää: Korealainen keittiö

K-POP

Psy-nimisen artistin kappale Gagnam Style vuodelta 2012 saattoi korealaisen populäärimusiikin läntisen maailman tietoisuuteen. Sen jälkeen K-popin suosio on kasvanut maailmalla räjähdysmäisesti. K-pop ei tarkoita popmusiikkia, vaan se on nimitys maan populaarille musiikkiteollisuudelle. Koreassa on satoja viihde- ja musiikkituotantoyhtiöitä, jotka lanseeraavat markkinoille jatkuvasti uusia artisteja ja musiikillisia kokoonpanoja kuten BTS, Blackpink, TXT, Stray Kids, New Jeans tai Ateez.

Lue lisää: K-Pop

K-Beauty

Korealaisen kauneuden historia on pitkä ja värikäs kuin K-Beauty. Korealaisilla on historiallisesti ja kulttuurisesti muovautuneet käsitykset kauneudesta, joihin ovat sittemmin sekoittuneet populaarikulttuurin globaalit vaikutteet. Korealainen kosmetiikka eli K-Beauty on levinnyt ympäri maailmaa.

Lue lisää: K-Beauty