Matkailu
Etelä-Koreassa on neljä toisistaan selvästi erottuvaa vuodenaikaa, joista suomalaisille matkailun kannalta parhaita ajankohtia ovat kevät ja syksy. Tällöin lämpötilat ovat maltillisia. Kevätkaudella maalis-toukokuussa kukkivat monet puut, ja syys-marraskuussa pitkä ruskakausi antaa matkaajalle lisäelämyksiä. Maan pohjoisosassa sataa talvisin lunta ja lämpötila voi laskea jopa -15 °C -asteeseen. Kesällä koko maassa on kuuma sadekausi taifuuneineen.
Etelä-Korean suurissa kaupungeissa ja erityisesti Soulissa ilmanlaatu heikkenee ajoittain, mikä saattaa aiheuttaa hengitysvaikeuksia varsinkin herkille. Ongelma on yleisin talvisin ja keväisin ja kasvomaskeja näkeekin paikallisilla päivittäin. Korealaiseen ruokaan tai juomaan ei liity riskejä. Hanavesi on juotavaa, mutta puhdistuskäsittelyn takia siinä on selvä "maku" ja siksi sekä korealaiset että ulkomaiset matkailijat pitävät pullovettä parempana. Maa on myös hyvin siisti, roskia ei näy kaduilla ja usein matkailija saakin etsiä roskakoria ihan tosissaan.
Matkailijan on aina pidettävä huoli omasta
turvallisuudestaan ja käytettävä harkintaa, varsinkin liikuttaessa vilkkaassa
yöelämässä. Kansainvälisten rikostilastojen mukaan Etelä-Korea on Suomea
turvallisempi maa. Liikenne on nopeatahtista, ja autot puikkelehtivat
pikkukujillakin. Jalan kulkiessa on syytä katsoa huolellisesti ympärilleen ja
maassa myös noudatetaan liikennesääntöjä tarkasti.
Matkan suunnittelu
Suomesta järjestetään Korean kiertomatkoja muutamien matkanjärjestäjien toimesta, mutta myös omatoiminen lento+ hotelli on hyvä vaihtoehto, sillä julkinen liikenne toimii hyvin ja - kuulutukset ja opasteet ovat myös englanniksi. Matkaa suunnittelevan kannattaa etukäteen tutustua esimerkiksi Visit Korea tai Visit Seoul- sivustoihin, sillä nähtävää ja koettavaa maassa on paljon. Ajantasaisin tieto matkustusvaatimuksista ja -ohjeista löytyy Korean Suomen suurlähetystön sivuilta.
Pääkaupunki Soulissa historia ja nykyaika ovat sulassa sovussa. Pilvenpiirtäjien lomassa on historiallisia palatsialueita ja museoita ja niiden pääsymaksut ovat kohtuullisia. Ostoksia varten on perinteisiä toreja ja suuria tavarataloja, maanalaisia ostoskeskuksia unohtamatta. Maisemista ja ulkoilusta voi nauttia Namsan-vuorella, jonka näköalatornista on huikeat maisemat yli suurkaupungin, ja Hanjoen rannoilla ja puistoalueilla voi pyöräilläkin.
Busanin kaupunki kaakkoisrannikolla on maan toiseksi suurin kaupunki ja tunnettu muun muassa upeista hiekkarannoistaan ja meren herkkuja tarjoavista ravintoloistaan. Soulista Busaniin kulkee KTX-luotijuna alle neljässä tunnissa. Busanista taas on helppo tehdä päiväretkiä lähialueen muihin nähtävyyksiin ja kohteisiin.
Finnair
Finnair lentää suoraa Souliin Incheonin lentokentälle ja takaisin Suomeen lähes päivittäin. Yhteys oli pitkään nopein reitti Euroopasta Etelä-Koreaan ja lennot ovat usein täynnä. Suomeen tulevista matkustajista suuri osa suuntaa jatkolennoille eri puolille Eurooppaa. Lentoaika maailman nykytilanteessa vaihtelee menomatkan 12 tunnista paluulennon 13 tuntiin. Aikaero maiden välillä on 6/ 7 tuntia.
Lentomatkan aikana matkustajat täyttävät maahantulokortin sekä ilmoittavat tullattavista tavaroista. Ennen matkaa kannattaa tarkistaa, mitä maahan saa tuoda. Turisti voi oleilla maassa 90 päivää ilman viisumia. Vuoden 2024 loppuun asti suomalaisilta on poistettu maahantulovaatimuksista elektroninen matkustusilmoitus eli K-ETA. Henkilökohtainen matkustusilmoitus Suomen ulkoministeriön alaiseen palveluun on aina suositeltava toimenpide ennen matkaa.
Incheonin kansainväliseltä lentokentältä on hyvät yhteydet Souliin. Metro, bussit, taksit ja AREX-juna kuljettavat sujuvasti keskustaan. Soulin keskustassa sijaitsevalta päärautatieasemalta lähtevät KTX-luotijunat muihin Etelä-Korean suuriin kaupunkeihin, kuten Daeguun tai Busaniin.
Vinkkejä matkailijalle
Askeleita matkalla tulee paljon, joten hyvät kengät ovat ehdottoman tärkeät. Vuoristoisessa maassa on lukuisia ja loputtomia portaita ja ylämäkiä. Siirtymät kohteesta toiseen ovat usein pitkiä, jolloin metro on sujuvin vaihtoehto liikkumiseen.
Suomalaisten matkapuhelinliittymien roaming- maksut ovat Etelä-Koreassa korkeat. Tämä kannattaa huomioida jo ennen matkaa, ettei puhelinlasku pääse yllättämään. Parasta onkin vuokrata jo etukäteen lentokentältä noudettavaksi pieni kannettava wifi- laite tai e-sim- kortti vaikkapa Klookin tai Trazyn sivuilta.
Luottokorttimaksu toimii lähes joka paikassa, mutta käteistä tarvitaan ainakin ostettaessa katuruokaa tai matkamuistoja suurilta toreilta. Myös pienet pääsymaksut museoihin on helppo maksaa käteisellä. Suurimpien pankkien automaateista voi nostaa valuuttaa helposti.
TMoney-card on turisteille tarkoitettu maksukortti, joka ladataan käteisellä kaupoissa. Kortilla voi maksaa julkisen liikenteen liput, taksimatkat ja ostoksia esim. CU- tai 7-Eleven -kaupoissa. Kortin voi ostaa ja ladata jo heti lentokentällä.
Paikallisten tapojen tuntemus auttaa matkailijaa. Julkisessa liikenteessä kovaääninen keskustelu ei ole suotavaa, ja on myös hyvä jättää vanhuksille ja raskaana oleville tarkoitetut paikat tyhjiksi. Koreassa ei myöskään ole tapana pitää ovea auki muille, joten tästä ei kannata närkästyä kuten ei myöskään siitä, että kadulla toisiin ihmisiin törmäily on varsin tavallista. On kohteliasta antaa ja ottaa vastaan aina kahdella kädellä esimerkiksi maksutilanteissa. Koreassa tervehditään pienellä kumarruksella. Ja kuten Suomessakin, sisällä riisutaan kengät.
Hyödyllisiä linkkejä:
Matkailijan maakohtaiset rokotussuositukset