K-Beauty

Korealaisen kauneuden historia on pitkä ja värikäs kuin K-Beauty. Korealaisilla on historiallisesti ja kulttuurisesti muovautuneet käsitykset kauneudesta, joihin ovat sittemmin sekoittuneet populaarikulttuurin globaalit vaikutteet. Korealainen kosmetiikka eli K-Beauty on levinnyt ympäri maailmaa.

Korean niemimaan pitkä sääty-yhteiskuntien historia on näkynyt kauneuskäsityksissä. Aikoinaan esimerkiksi värien käyttö pukeutumisessa ohjautui luokka-aseman mukaan. Ylempien säätyläisten ei sopinut ruskettua auringossa, sillä vain maatyöläiset ja alemmat luokat tekivät ulkotöitä. Nykyisinkin korealaiset suojaavat ihonsa huolella auringolta. Aurinkovarjojen ja suojaavien hattujen ohella on normaalia käyttää suurikertoimista aurinkovoidetta vuoden ympäri. Auringolta suojautumisen ohella pyritään luonnollisuuteen.

Korealainen työelämä on kilpailuhenkistä ja ihmiset kiinnittävät huomiota ulkoiseen habitukseensa. Kaupalliset trendit vaihtuvat maassa nopeasti. Tälle on noussut viime vuosina myös vastatrendejä sosiaalisessa mediassa. Kaduilla ja kujilla näkee Koreassa hyvinkin vapaamuotoista pukeutumista. Liian paljastava pukeutuminen ei ole korealaisittain aina suotavaa, vaikka minihame on naimattoman kaupunkilaisnaisen normiasuste. Miehet puolestaan leyhyttelevät kesäkuumalla nostamalla hihattoman paidan kainaloidensa alle. Tatuoinnit eivät perinteisesti kuulu korealaiskulttuuriin ja niihin voi edelleen liittyä kielteinen vivahde.

Ginseng, vihreä tee, riisivesi ja kankaiset kasvonaamiot

Korean kosmetiikkateollisuus nojaa perinteisten yrttien ja kasviuutteiden käyttöön, mikä kuuluu myös perinnelääketieteeseen. Korealaiset syövät paljon myös antioksidantti- ja vitamiinipitoisia kasviksia ja hedelmiä. Kansainvälisesti sertifioitu luonnonkosmetiikka on maassa kuitenkin paljon harvinaisempaa. Osa kulttituotteista on ollut eläinperäisiä. Tavarataloissa nähdyt etanaseerumitkin keksittiin Koreassa. Nykyään myös nuoremmat korealaismiehet käyttävät naamioita ja enemmän kosmetiikkaa.

Jo satoja vuosia sitten korealaisnaiset liottivat ohuita palttinaliinoja tai riisipaperia kotitekoisissa luonnollisissa öljy- ja kasvipohjaisissa uutteissa tai riisivedessä ja hautoivat kasvojaan niillä. 1990-luvulla teollisesti valmistettujen kasvonaamioiden (sheet mask) kausi alkoi toden teolla, kun tehoaineet pakattiin kangas-, selluloosa- tai hydrogeelinaamiopohjaan yksittäispakkauksiksi. Naamioita on eri ihotyypeille -kosteuttavia, rauhoittavia, kirkastavia ja antiage-vaikutteisia.

Korealainen kauneudenhoito tunnetaan myös monipolvisesta, jopa 10-vaiheisesta ihonhoitorutiinista, jossa kaksoispuhdistuksen jälkeen kuoritaan, naamioidaan ja kerrostetaan hoitonesteitä, seerumeita ja voiteita.


Kosmetiikka on merkittävä vientiala

Etelä-Korealle kosmetiikkateollisuus on merkittävä vientiala. Esimerkiksi Kiinassa lähinnä L'Oreal on pystynyt kilpailemaan korealaisyritysten kanssa. Korealaiset ovat hyvin vaateliaita tuotteiden hintalaadun suhteen. Euroopassa myydyt tuotteet ovat läpäisseet myös tiukan EU-seulan. Suomessa korealaisia ihonhoito- ja meikkituotteita on saatavilla tavallisissa marketeissa ja apteekeissa. Tuotepakkaukset nimineen ovat välillä hyvinkin leikkisiä ja houkuttelevia.

Kotimaan markkinoille on ilmestynyt viime aikoina myös muutamia tietokirjoja (mm. Katja Kokko, Virve Fredman) korealaisesta kauneuden- ja ihonhoidosta sekä tuotesarjoista.
Lisätietoa saa alan yrittäjiltä ja verkkokaupoista.