Etelä-Korea Suomessa
Hallyun (Han ryu) eli Korean aallon myötä Etelä-Koreasta on tullut Suomessakin monella tapaa trendikäs. Korealaista kosmetiikkaa löytyy lähes jokaisesta marketista. Kotimaisten verkkokauppojen kautta kosmetiikkaa voi myös tilata suoraan kotiin.
Suomen vanhin korealainen ravintola on Helsingin Mariankadulla sijaitseva Korea House. Pääkaupunkiseudulle on perustettu viime vuosina useita korealaisia ravintoloita, kuten Moloko, Oppa, Seoul 88 jne. Pohjoisin korealainen keittiö lienee Hanki Restaurant Rovaniemellä. Korealaisen keittiön peruselintarvikkeiden saatavuuskin on kasvanut markettien ruokaosastoilla. Suurimmissa kaupungeissa on useita aasialaisia ruokakauppoja ja ruokatarvikkeita voi tilata myös netin kautta verkkokaupoista.
K-popin eli korealaisen populäärimusiikin kuuntelijoita ja fanikuntia löytyy Suomestakin. Vauhdikkaiden musiikkivideoiden myötä on syntynyt uusia harrastuksia kuten K-dance, jossa musiikkivideoiden koreografioita harjoitellaan, esitetään ja lajin sisällä myös kilpaillaan. K-conit ovat taas K-popin suuria tapahtumia, joihin liittyy monenlaisia aktiviteetteja, kuten keskustelutilaisuuksia, luentoja, k-dance- kilpailuja, tietovisoja jne.
Parasite -elokuvan (2019) myötä kiinnostus korealaiseen elokuvaan ja draamaan on noussut huimasti. Suoratoistopalvelualustat tuottavat paljon korealaisia draamasarjoja ja elokuvia suomalaisin tekstityksin. Yle Areenassakin on aika ajoin korealaisia sarjoja tai elokuvia.
Suomessa korean kielen opiskelu on nosteessa K-pop -innostuksen myötä. Kieltä voi nykyisin opiskella Helsingin yliopistossa, Turun yliopistossa, monissa kansanopistoissa, Helsingin avoimen yliopiston kursseilla, kesäyliopistojen kursseilla, Joutsenon opistossa sekä Tampereella sijaitsevassa King Sejong -instituutissa, jossa voi kielen lisäksi opiskella korealaista kulttuuria. Instituutin toiminta on Etelä-Korean kulttuuri-, urheilu- ja matkailuministeriön tukemaa toimintaa. Opiskelijavaihto maiden välillä on kasvanut. Turun yliopistossa on Suomen ainoa Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskus (CEAS), jossa voi keskittyä Korea-opintoihin osana Itä-Aasian tutkimuksen maisteriohjelmaa tai sivuainetta. Helsingin yliopistossa voi suorittaa Itä-Aasian kulttuureja, historiaa ja yhteiskuntia koskevia opintoja, ja Yliopistojen Aasia-verkosto tarjoaa laajasti Itä-Aasia -aiheisia verkko-opintoja.
Eteläkorealaiset auto-,
kodinkone- ja elektroniikkabrändit ovat näkyneet suomalaisten arjessa jo
pitkään osana korealaisten suuryritysten (chaebol) maailmanvalloitusta.
Chaebolit ovat perheomisteisia monialaisia konglomeraatteja, jotka hallitsevat
Etelä-Korean taloutta, ja suurimpia näistä ovat Samsung, LG ja Hyundai.
Linkkejä ja vinkkejä:
Etelä-Korean suurlähetystö Suomessa
King Sejong Instituutti Tampere
Lisää linkkejä ja vinkkejä löytyy Etelä-Korea mediassa sivulta